Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Πρώτη αποστολή... Εξερεύνηση στα άγνωστα σπήλαια των Τζουμέρκων

Eντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία από τα σπήλαια των Τζουμέρκων, εκ των οποίων ορισμένα εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά.
Την αποστολή εξερεύνησης αποτέλεσαν μέλη τριών σπηλαιολογικών συλλόγων της χώρας και συγκεκριμένα του "Πρωτέα" Θεσσαλονίκης, του ΤΒΕ Θεσσαλονίκης και του συλλόγου "Χείρων" από τον Βόλο.
Στόχοι της αποστολής ήταν η εξερεύνηση-χαρτογράφηση-φωτογράφηση αγνώστων σπηλαίων κοντά στο χωριό Ματσούκι, την ύπαρξη των οποίων γνωρίζαν μέλη του "Πρωτέα" από παλαιότερες επισκέψεις στην περιοχή, καθώς και από πληροφορίες των κατοίκων.
Σκοπός επίσης ήταν οι χαρτογραφήσεις των σπηλαίων της μονής Κηπίνας, καθώς και του Κατσαντώνη στους Μελισσουργούς, τα οποία ο σύλλογος είχε φωτογραφίσει στο παρελθόν.

Ακόμη έγιναν επισκέψεις και στο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα, με σκοπό την εξερεύνηση του μη τουριστικού τμήματος.
Με την παράλληλη δράση των δύο ομάδων εξερευνήθηκαν οχτώ σπήλαια και μία περιοχή στο βουνό.
Τα σπήλαια γύρω από το Ματσούκι (Γαλάζιο Νερό, Γκούβα Μάρε, Σταφυλάς) ήταν ανεξερεύνητα και κανένας σπηλαιολογικός
σύλλογος δε τα είχε επισκεφτεί στο παρελθόν.
Η εξερεύνηση σε Γαλάζιο Νερό δεν ολοκληρώθηκε καθώς είναι μεγάλο σε μήκος, με βάραθρα εντός του και πολλά υποσχόμενο.
Στους επόμενους στόχους είναι η ολοκλήρωση των χαρτογραφήσεων, έρευνα γύρω από το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, χαρτογράφηση της Ανεμότρυπας, η ολοκλήρωση της υποβρύχιας σπηλαιοεξερεύνησης στο υπόγειο ποτάμι της Κηπίνας, η εξερεύνηση της Κλίφκης στο Καλέντζι, καθώς και η εξερεύνηση αλπικών βαράθρων στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου