Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Άρτα: Έργα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομ. Ευρώ


Την Κυριακή 22/10/2017 πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Π.Ε. Άρτας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς...


...και οι Δήμαρχοι του Δ. Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, του Δ. Νικ. Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης και του Δ. Γεωργ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε διεξοδική συζήτηση για την πορεία των έργων υποδομών στον Ν. Άρτας και ο κ. Δέδες έκανε αποτίμηση και απολογισμό των έργων που ήδη έχουν δρομολογηθεί στον Νομό από πιστώσεις προηγούμενων ετών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη συνέχεια ιεραρχήθηκαν και προκρίθηκαν ως σημαντικότερα για να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ του 2017 τα παρακάτω έργα:

• Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας της Οδού Καταρράκτης – Βουργαρέλι (Β’ φάση - από Ι. Μ. Αγίου Κοσμά μέχρι Βουργαρέλι), με προϋπολογισμό 5.000.000 Ευρώ. Πρόκειται για δρόμο δασοτουριστικής ανάπτυξης για τη σύνδεση ανατολικών - δυτικών Τζουμέρκων.

• Βελτίωση της Οδού Φράξου Καστανιάς – Τετρακώμου, με προϋπολογισμό 6.500.000 Ευρώ. Αφορά διαδημοτική οδική σύνδεση 6,8 χλμ. ο οποίος συνδέει τους Δήμους Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.

• Αλιευτικό καταφύγιο της Κόπραινας, με προϋπολογισμό 2.740.000 Ευρώ. Ο λιμένας θα εξυπηρετήσει τα μικρά επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη των οικισμών της περιοχής.

• Σύνδεση Τ.Κ. Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας Οδού, με προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ. Το έργο αφορά την οδική σύνδεση της ευρύτερης περιοχής του Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας Οδού.

• Έργα βελτίωσης και συντήρησης περιαστικού οδικού δικτύου του Δήμου Αρταίων (Δ.Ε. Αμβρακικού και Δ.Ε. Φιλοθέης) με προϋπολογισμό3.000.000 Ευρώ, που ο Δ. Αρταίων θα ενισχύσει με επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000.000 Ευρώ.

• Συντήρηση και αποκατάσταση οδικού δικτύου (Άνω Καλεντίνη-Διχομοίρι-Ρετσιανά-Καστανιά-Στρογγυλόκαμπος και άλλες παρεμβάσεις) του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, με προϋπολογισμό 700.000 Ευρώ.

• Παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης στον οδικό άξονα Άρτας - Τρικάλων με προϋπολογισμό 3.000.000 Ευρώ.

• Επικάλυψη τσιμενταυλάκων στους δρόμους των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς και Αγίας Παρασκευής και συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Νικ. Σκουφά, με προϋπολογισμό 4.000.000 Ευρώ.

• Ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις 5.000.000 Ευρώ των αρδευτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας.

Ταυτόχρονα, για την επόμενη φάση χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Υποδομών προωθείται η επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού τμήματος Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη προεκτιμώμενου προϋπολογισμού κατασκευής του έργου 5.000.000 Ευρώ.

Τα έργα που αξιολογήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν υπάγονται σε μία λογική ενός ενιαίου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας και δεν υπακούουν στη λογική των αποσπασματικών εμβαλωματικών μικροπαρεμβάσεων. Αποτελούν μάλιστα συνέχεια των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια και ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο ΠΔΕ του 2016:

• Γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου με τις απαιτούμενες προσβάσεις (Προϋπολογισμός 6.500.000 €).

• Επαρχιακή Οδός Μεσόπυργος – Όρια ΠΕ Άρτας & Αιτωλοακαρνανίας (Προϋπολογισμός 2.600.000 €). Δημοπρατείται εντός του έτους.

• Οδός Καταρράκτης – Βουργαρέλι: Οδός δασοτουριστικής ανάπτυξης για τη σύνδεση Ανατολικών και Δυτικών Τζουμέρκων Α φάση Καταρράκτης Ι.Μ. Αγιόυ Κοσμά (Προϋπολογισμός 4.000.000 €). Δημοπρατείται στις αρχές του 2018.

• Βελτίωση της οδού Αθαμάνιο – Θεοδώριανα με δύο υποέργα:
1. Βελτίωση της υπάρχουσας κοινοτικής οδού Θεοδώριανα – Αθαμάνιο και
2. Βελτίωση της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα. Δημοπρατείται εντός του έτους με επιπρόσθετες πιστώσεις με βάση τα πορίσματα των γεωλογικών ερευνών και μελετών.

Στο ΠΔΕ του 2015:

• Προκήρυξη της μελέτης με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», με προϋπολογισμό 4.000.000 €.

• «Εγκιβωτισμός Ρέματος Κατσαρέλου» στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, με προϋπολογισμό 1.000.000 €. (Ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους).

• Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, όσο και στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.

• «Εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού 700.000 €. (Ολοκληρώθηκε)

• Μελέτη και κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας προϋπολογισμού 500.000 €.

• Μελέτες αξιολόγησης, επικαιροποίησης, βελτίωσης και συμπλήρωσης υπαρχουσών μελετών για την ωρίμανση και δημοπράτηση των εγγειοβελτιωτικών πεδιάδας Άρτας καθώς και των αρδευτικών έργων περιοχής Πέτα-Κομπότι Άρτας με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000 €.

Να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ για τον Ν. Άρτας έργα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία φιλοδοξούμε να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής σε τομείς που τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε σημαντικά.

Όλες οι προηγούμενες δράσεις αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν αποτελούν μέρος ενός μακρόπνοου σχεδίου που έχουν ως στόχο να βγάλουν την Άρτα από την αφάνεια, να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική και να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Γιώργος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών
Βασίλης Τσίρκας, Βουλευτής Άρτας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου