Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Πυρκαγιά στα Θεοδώριανα.

                                              Φωτογραφία: Παναγιώτης Βεντίστας

Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο 12 Αυγούστου γύρω στις 3 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο ξωκλήσσι του Προφήτη Ηλία στα Θεοδώριανα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώτων συγχωριανών που έφτασαν στο σημείο, η φωτιά ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία πάνω στο δρόμο, άρα μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

 Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία  η οποία έφτασε από το Αθαμάνιο στο σημείο σε περίπου σαράντα λεπτά, με τρία πυροσβεστικά οχήματα και πέντε άντρες.

Λόγω του δυνατού ανέμου αρχικά  κατευθύνθηκε  βόρεια προς το ελατόδασος κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Την πραγματική μάχη, πριν φτάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής, έδωσαν οι λιγοστοί χωριανοί που έφτασαν πρώτοι στο σημείο και κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει το δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ-Λια και στο κοντινό ελατόδασος. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η αλλαγή του ανέμου. Αν η φωτιά περνούσε εκέι το ελατόδασος του Καπαρέλι θα ήταν παρελθόν για το χωριό μας και η καταστροφή  θα ήταν ανυπολόγιστη.

Στην κατάσβεση πήραν μέρος και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία αφού έκαναν μία αναγνωριστική πτήση επανήλθαν  και έκαναν από μιά ρίψη νερού.

Η φωτιά έκαψε περίπου διακοσια  στρέμματα  με έλατα, κέδρα, αγριοκορομηλιές και φτέρες.

Ελπίζουμε  η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της πυρκαγιάς να έχει αποτέλεσμα, γιατί κανένας και για κανένα λόγο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ένα ολόκληρο χωριό και το φυσικό του πλούτο.

Δημήτρης Στεργιούλης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου