Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ανάβρα Μαγνησίας : Το χωριό θαύμα που πλέον μαραζώνει

                                                                    Φώτο από το χωριό
Τον τελευταίο καιρό είδαν (και ακόμα βλέπουν)  το φως της δημοσιότητας –ειδικά στο facebook- αναφορές (ρεπορτάζ, βίντεο κ.α.) στο «θαύμα της Ανάβρας», το «πριγκιπάτο της Ελλάδας» κ.α.
Είμαι υποχρεωμένος, απέναντι στην αλήθεια, να δηλώσω ότι δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται για το χωριό μας δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Αφορά στην Ανάβρα Μαγνησίας όπως ήταν μέχρι τις 31-12-2010. Εξάλλου πολλά από αυτά είναι ψευδή και ανυπόστατα, δεν ίσχυσαν ποτέ. Από το 2011, με την κατάργηση της Κοινότητας και την ένταξη της Ανάβρας στο Δήμο Αλμυρού (νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), πολλά πράγματα έχουν αλλάξει δυστυχώς προς το χειρότερο στο χωριό μας.


Πολλοί φορείς (Τοπ. Αυτ/ση, Πανεπιστήμια, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.) και μεμονωμένα άτομα επικοινωνούν μαζί μας για να επισκεφθούν την Ανάβρα, να γνωρίσουν από κοντά το μοντέλο ανάπτυξης (1991-1994, 1999-2010) και να τους ενημερώσουμε σχετικά. Αυτό όμως είναι αδύνατον μιας και σήμερα η Ανάβρα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς. Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε για παράδειγμα ανάπτυξης, πολύ δε περισσότερο δεν προσφέρεται για παρουσίαση από τα ΜΜΕ.
Γίνεται βέβαια μεγάλη προσπάθεια να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε ό,τι είναι δυνατόν και από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και από τον δραστήριο Σύλλογο των απανταχού Αναβριωτών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η απογοήτευση όσων επισκέπτονται το χωριό μας είναι μεγάλη.
Δεν είναι της ώρας να αναζητήσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια του θλιβερού αυτού φαινομένου, ίσως αυτή η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη που βιώνουμε καθημερινά στην Ανάβρα γίνει μόνιμο αντικείμενο συζήτησης στο μέλλον. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη δήλωση, αλλά η υπευθυνότητα και η τόλμη που διέκρινε και καθοδηγούσε τις ενέργειές μου μέχρι τώρα μου υπαγόρευσε να το κάνω.
Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς
π. Πρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας
Πρόεδρος Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου