Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πρόγραμμα 22 εκατ. ευρώ για την στήριξη της μελισσοκομίας



Προ των πυλών βρίσκεται πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας, τριετούς διάρκειας. Το πρόγραμμα, που θα απελευθερώσει κονδύλια ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την περίοδο μέχρι το 2019.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος για τη μελισσοκομία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων, καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών, εξορθολογισμό της εποχικής μετακίνησης, μέτρα στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων, συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων, και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή τους στην αγορά.


Το μέτρο για την τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων περιλαμβάνει τη Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας, το Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας και δαπάνες για εκπαίδευση των Ελλήνων μελισσοκόμων σε σαφώς οριζόμενα πρακτικά ή τεχνικά θέματα και έκδοση ενημερωτικού έντυπου υλικού.
Παράλληλα προβλέπεται στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης με κάλυψη δαπανών για τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή σε ημερίδες, εκθέσεις ή την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν στόχο να αναδείξουν την ποιότητα του κοινοτικού μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης. Το μέτρο για την καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών περιλαμβάνει δαπάνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες, καθώς και την αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους.
Το μέτρο για τον εξορθολογισμό της εποχικής μετακίνησης περιλαμβάνει δαπάνες για αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων, ώστε να γίνεται ορθολογική εκμετάλλευση της ανθοφορίας και των μελιτοεκκρίσεων, με σκοπό την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής αμιγών τύπων μελιού. Το ποσοστό αντικατάστασης των παλιών και φθαρμένων κυψελών ανέρχεται μέχρι στο και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου