Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πάγωσαν οι πηγές Βρυζοκαλάμου στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων


Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αντιμετωπίζονται μάλλον τα χειρότερα προβλήματα αν κρίνουμε από τις πολλές αναφορές για έλλειψη πρόσβασης, νερού και ρεύματος. Ο Δήμος από τα πιο χαμηλά μέχρι τα πιο υψηλά γεωγραφικά του σημεία καταγράφει πολικές θερμοκρασίες και λόγω της προχθεσινής χιονόπτωσης, τα προβλήματα διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Κάτοικοι ανέφεραν χθες την έλλειψη παρέμβασης στα εσωτερικά δίκτυα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να κρίνεται αδύνατη η μετακίνηση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Σιμόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι ο παγετός είναι εκτεταμένος και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν τα μηχανήματα του Δήμου και επιπλέον μισθωμένα ιδιωτών η κατάσταση δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. Ανέφερε ότι πράγματι πρόβλημα υπάρχει με βλάβες από το συνεχόμενο παγετό στο δίκτυο ύδρευσης, όσο και σε εκείνο της ηλεκτροδότησης που επιχειρούν συνεργεία της ΔΕΗ να διορθώσουν. «Χθες ανοίξαμε το δρόμο για να έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι της ΔΕΗ τα Κάψαλα, όμως με αυτές τις συνθήκες τίποτε δεν είναι εύκολο», τόνισε, ενώ χθες μέχρι το μεσημέρι μηχανήματα του Δήμου και της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να ανοίξουν το δρόμο προς κατοικία ηλικιωμένου στο Τετρακώμου για να τον παραλάβει το ΕΚΑΒ, διότι έσπασε το πρωί το πόδι του και χρειάζονταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να κρατηθούν οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί και προσβάσιμοι, ώστε να μην αποκοπεί πουθενά η κυκλοφορία. Ακόμη αναφέρθηκε και σε δυσκολία εξεύρεσης αλατιού καθώς πολλές και μεγάλες ποσότητες έπεσαν από τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες διότι, όπως τόνισε, ο παγετός στα όρια του εν λόγω Δήμου είναι συνεχείς για πολλές ημέρες.

Άδειασαν οι δεξαμενές και πάγωσαν τα δίκτυα
Η αρμόδια για θέματα νερού αντιδήμαρχος, Ευαγγελία Καραγιάννη, επισήμανε ότι αντιμετωπίζεται σοβαρό πρόβλημα σε πολλά χωριά και οικισμούς με το νερό διότι, όπως εξήγησε, άδειασαν οι δεξαμενές και πάγωσαν τα δίκτυα. Ακόμη και η ίδια όπως εξήγησε στο σπίτι της δεν έχει νερό, και το πρόβλημα είναι έντονο γιατί στο μεταξύ όπως είπε αντιμετωπίζεται και στην πηγή. «Οι πηγές Βρυζοκαλάμου με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κι εκεί είναι ακόμη χαμηλότερες πάγωσαν. Στο μεταξύ οι κάτοικοι αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές για να μην παγώσουν οι παροχές και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αδειάσει οι δεξαμενές», εξήγησε η ίδια. Χωρίς νερό πάντως έμεναν χθες σύμφωνα με αναφορές των ίδιων των κατοίκων -και τις οποίες επιβεβαίωσε η κ. Καραγιάννη αργότερα- το Τετράκωμο, οικισμοί και σπίτια στο Αθαμάνιο, το Παλαιοκάτουνο, ακόμη και κατοικίες σε διάφορα σημεία του Βουργαρελίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θερμόμετρο χθες στο Βουργαρέλι σύμφωνα με την κ. Καραγιάννη έφτανε στους -12 ενώ στην περιοχή των Πηγών Βρυζοκαλάμου στους -16. «Αν δεν γυρίζει νοτιάς δεν νομίζω ότι θα ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα....», επισήμανε η ίδια.
Στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κατά μέσο όρο το χιόνι που πάγωσε έφτανε στους 40 πόντους, ενώ στο Αθαμάνιο στο μισό μέτρο και στα Θεοδώριανα στο 1 μέτρο.
Τα σχολεία παρέμεναν κλειστά χθες στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και αναμένονταν η απόφαση για σήμερα, που ωστόσο αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες ίσως δεν αλλάξει κάτι και ως προς αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου