Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Φαράγγι "Σκεπασμένο", Βελβεντός Κοζάνης

Επαγγελματικοί λόγοι με έφεραν στην περιοχή της Κοζάνης για 2 εβδομάδες. Με παρότρυνση συναδέλφου που έχει καταγωγή από τον Βελβεντό Κοζάνης επισκεφτήκαμε το Φαράγγι "Σκεπασμένο". Ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μέσα στα πλατάνια με καταρράκτες και λιμνούλες. Ενα μονοπάτι δίπλα σε αυλάκι, που καταλήγει σε δεξαμενή ποτίσματος, οδηγεί προς το Φαράγγι.


Δεξιά και Αριστερά στο μονοπάτι πινακίδες πληροφορούν για την διαδρομή και τα δέντρα-φυτά που βλέπουμε.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Θησαυροί «Από Γης» των Τζουμέρκων

Της Βίκυς Κώστα

Μυρωδιές… Να βγαίνουν από το φούρνο, που ξεροψήνεται το αρνάκι ή το κατσικάκι, και να πλημμυρίζουν ολόκληρο το σπίτι. Κι εμείς, ως παιδιά, να μην κρατιόμαστε και να καίμε τα δάχτυλά μας, στην προσπάθειά μας να αρπάξουμε μέσα από τη γάστρα την πατατούλα με τη φρεσκοτριμμένη ρίγανη το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Και η άκρη της γλώσσας μας σχεδόν να μουδιάζει από την έντονη γεύση.

Συστατικά τόσο απλά, αλλά τόσο απαραίτητα για να θεωρηθεί πετυχημένη μια συνταγή από τις Ηπειρώτισσες γιαγιάδες μας. Είναι αυτό το τελευταίο «touch», που θα ‘λεγε και η σύγχρονη νοικοκυρά. Και μετά, εκείνο το αφέψημα ρίγανης που μας έφτιαχνε ο παππούς όταν αρρωσταίναμε. Έβραζε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη σε λίγο νερό, το σούρωνε, προσέθετε λίγο μέλι και μας το σέρβιρε με όλη του την αγάπη. Βάλσαμο, όπως και το φασκόμηλο για το κρυολόγημα και τον καταπονημένο οργανισμό.



Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κότινος ή Πουρδαλιά


Χρυσόξυλο ή Κότινος- η γνωστή μας πουρδαλιά. Ένα γνώριμο,ασήμαντο ίσως αλλά ταυτόχρονα φυτό με άγνωστα χαρακτηριστικά.Επιστημονική ονομασία Cotinus coggygria,ιθαγενές φυτό της μεσογειακής βλάστησης και άφθονο στα μέρη μας.Η σημαντικότερη ιδιότητα του είναι ότι στα παλαιότερα χρόνια από αυτό προέρχονταν το κίτρινο χρώμα για βαφή διαφόρων υλικών.Σήμερα έχει τεράστια αξία στα διάφορα φυτώρια ως καλλωπιστικό φυτό.

Γεώργιος Ζορμπάς
Γεωπόνος